Τηλέφωνο για Ραντεβού
 phone icon (+30) 210 6564588
mobile icon (+30) 698 4557744

Πως λειτουργεί η άρθρωση του ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου ονομάζεται επίσης ώμος του κολυμβητή, ώμος του τενίστα, ή τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου του ώμου. Πρόκειται για φλεγμονή των τενόντων του ώμου και μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του άνω άκρου σε επίπεδο άνωθεν της κεφαλής, όπως σε ορισμένα αθλήματα π.χ. τένις, κολύμβηση, άρση βαρών.

Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα τενόντων στον ώμο που συμβάλουν στη σταθερότητα και στην κίνηση της άρθρωσης του ώμου. Σημαντικοί τραυματισμοί αυτών των τενόντων μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη τους, με την πάθηση να περιγράφεται ως ρήξη του στροφικού πετάλου.

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια πάθηση των τενόντων και μυών του ώμου. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από το σχηματισμό εναποθέσεων ασβεστίου στους τένοντες (ιστός που συνδέει τους μυς στα οστά) του στροφικού πετάλου (ομάδα μυών που σταθεροποιεί τον ώμο). Η συγκέντρωση ασβεστίου προκαλεί φλεγμονή των πέριξ ιστών και έντονο πόνο. Ο χώρος ανάμεσα στο στροφικό πέταλο και στο ακρώμιο (προς τα έξω οστικό άκρο της ωμοπλάτης) επίσης μειώνεται λόγω των εναποθέσεων ασβεστίου, επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του στροφικού πετάλου.

Η τενοντίτιδα του δικεφάλου μυός αφορά τη φλεγμονή του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός και προκαλεί πόνο στο άνω άκρο και στον ώμο. Είναι πιο συχνή σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 – 60 ετών, και σχετίζεται με δραστηριότητες όπως τένις, άρση βαρών και γενικά με κινήσεις σε επίπεδο άνωθεν της κεφαλής.

Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία οι κινήσεις του ώμου περιορίζονται λόγω πόνου και φλεγμονής. Ονομάζεται επίσης συμφυτική θυλακίτιδα και μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση όπου ο ασθενής να μην μπορεί να κινήσει τον ώμο του.

Η αστάθεια του ώμου είναι μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί συχνά εξαρθρήματα της άρθρωσης του ώμου. Ως εξάρθρημα ορίζεται η κατάσταση εκείνη όπου το εγγύς άκρο του βραχιονίου οστού (βραχιόνιος κεφαλή) μερικώς ή πλήρως εξαρθρώνεται από την ωμογλήνη της ωμοπλάτης, δηλαδή μετακινείται σε μη φυσιολογική θέση. Ένα μερικό εξάρθρημα περιγράφεται ως υπεξάρθρημα, ενώ ένας πλήρης διαχωρισμός ονομάζεται εξάρθρημα.

Ο διαχωρισμός του ώμου δεν είναι πραγματικά μια κάκωση της άρθρωσης του ώμου. Αφορά την ακρωμιοκλειδική άρθρωση που σχηματίζεται από το ακρώμιο και το έξω τμήμα της κλείδας.

Η άρθρωση του ώμου είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του σώματος. Επιτρέπει στο χέρι να λαμβάνει διάφορες θέσεις στο χώρο και να καθιστά εφικτή την πραγματοποίηση μια μεγάλης ποικιλίας διαφορετικών δραστηριοτήτων. Όμως η ευκινησία αυτή το καθιστά πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία το αρθροσκόπιο εισάγεται μέσα στην άρθρωση του ώμου. Τα πλεονεκτήματα και οφέλη της αρθροσκόπησης περιλαμβάνουν μικρότερες τόμες, μικρότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις συχνά γίνονται χωρίς την ανάγκη νοσηλείας, με τον ασθενή να επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Slider για μαρτυρίες

Slider για μαρτυρίες