Τηλέφωνο για Ραντεβού
 phone icon (+30) 210 6564588
mobile icon (+30) 698 4557744

Προετοιμασία για Χειρουργείο

 

Εισαγωγή

Από τη στιγμή που εσείς και ο ορθοπαιδικός αποφασίσατε ότι το χειρουργείο θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το μυοσκελετικό σας πρόβλημα, θα πρέπει να μάθετε τι να περιμένετε από την επέμβαση και να δημιουργήσετε ένα μετεγχειρητικό θεραπευτικό πλάνο για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Κατανοώντας τη διαδικασία και τον ρόλο που θα πρέπει να έχετε θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε ταχύτερα και με λιγότερα προβλήματα.


Αποφασίζοντας για το χειρουργείο

Ο ορθοπαιδικός θα ανασκοπήσει τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησής σας, και θα συζητήσει μαζί σας το κατά πόσο η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας, ώστε να ανακουφισθείτε από τον πόνο και να βελτιώσετε την κινητικότητά σας. Θα συζητηθούν επίσης και οι λοιπές θεραπευτικές επιλογές, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η φυσιοθεραπεία, ή άλλοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων.

Επιπρόσθετα, ο ορθοπαιδικός θα σας εξηγήσει τους δυνητικούς κινδύνους και επιπλοκές της επέμβασης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το χειρουργείο και εκείνων που μπορεί να εμφανισθούν με την πάροδο του χρόνου. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον ορθοπαιδικό οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα διαχειριστείτε τις αλλαγές που η επέμβαση θα επιφέρει στη ζωή σας.

Σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για το χειρουργείο είναι η κατανόηση του τι μπορεί να προσφέρει η επέμβαση και του τι δεν μπορεί.


Προετοιμασία για το χειρουργείο


Κλινική εκτίμηση

Εφόσον αποφασίσετε να προχωρήσετε σε χειρουργική αντιμετώπιση του ορθοπαιδικού σας προβλήματος, ο ορθοπαιδικός θα προχωρήσει σε πλήρη κλινικό έλεγχο ώστε να εξασφαλισθεί η καλή ανοχή του χειρουργείου και η ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Επίσης, θα εκτιμηθείτε από καρδιολόγο ή και από ιατρό άλλης ειδικότητας εφόσον πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση. Αναφέρετε οποιαδήποτε λοίμωξη στον ορθοπαιδικό. Η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει, έως ότου αντιμετωπισθούν πλήρως όλες οι λοιμώξεις.


Εργαστηριακές εξετάσεις

Θα υποβληθείτε σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, ώστε να ολοκληρωθεί ο προεγχειρητικός σας έλεγχος. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται μια εβδομάδα πριν από το χειρουργείο, και την παραμονή ή την ίδια ημέρα μικρότερων χειρουργείων.


Έλεγχος δέρματος

Προσοχή απαιτείται στην περίπτωση που υπάρχουν ερεθισμοί ή φλεγμονές του δέρματος. Εάν υπάρχουν, θα πρέπει να ενημερωθεί ο ορθοπαιδικός, ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σαφώς πριν από το χειρουργείο.


Αιμοδοσία (σε περιπτώσεις αρθροπλαστικών, αντιμετώπισης καταγμάτων)

Θα χρειασθεί η κάλυψη του χειρουργείου σας με 2 φιάλες αίματος. Αυτό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί είτε διεγχειρητικά είτε μετεγχειρητικά, και αναλόγως των τιμών του αιματοκρίτη σας.


Φάρμακα

Ενημερώστε τον ορθοπαιδικό για τα φάρμακα που λαμβάνετε. Εκείνος θα σας υποδείξει ποιά από αυτά θα πρέπει να σταματήσετε και ποιά επιτρέπετε να συνεχίσετε ενόψη του χειρουργείου. Στην περίπτωση που λαμβάνετε ασπιρίνη, ή μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ή βαρφαρίνη, ή γενικά φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, θα πρέπει να τα σταματήσετε μια εβδομάδα πριν από το χειρουργείο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.


Απώλεια βάρους – Διατροφή

Εάν είστε υπέρβαρος, ο ορθοπαιδικός μπορεί να σας ζητήσει να χάσετε κάποιο βάρος πριν από το χειρουργείο, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι του χειρουργείου. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να κάνετε δίαιτα το μήνα πριν από το χειρουργείο. Γενικότερα, θα πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, και να λαμβάνετε ημερησίως ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που να περιέχει και σίδηρο.


Διακοπή καπνίσματος

Εάν καπνίζετε, θα πρέπει να διακόψετε ή να ελαττώσετε δραματικά το κάπνισμα, για να μειώσετε τους κινδύνους του χειρουργείου και να βελτιώσετε την ανάρρωσή σας.


Οδοντιατρική εκτίμηση

Παρά το γεγονός ότι οι λοιμώξεις μετά από ορθοπαιδικές επεμβάσεις δεν είναι ιδιαίτερα συχνές, μπορεί να προκληθεί λοίμωξη εάν βακτήρια εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία. Επειδή τα βακτήρια είναι δυνατόν να εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων (π.χ. εξαγωγή δοντιού, περιοδοντική εργασία), αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά πριν το ορθοπαιδικό χειρουργείο. Επίσης, ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο θα πρέπει να αποφεύγεται για αρκετές εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.


Ουρολογική εκτίμηση

Ασθενείς με ιστορικό πρόσφατων ή επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων θα πρέπει να υποβληθούν σε ουρολογικό έλεγχο πριν από το χειρουργείο. Ηλικιωμένοι άνδρες με παθήσεις του προστάτη θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αγωγή τους πριν υποβληθούν σε αρθροπλαστική του ισχίου.


Υποστήριξη στο σπίτι

Παρά το γεγονός ότι θα μπορείτε να περπατάτε με βακτηρίες ή περπατούρα άμεσα μετεγχειρητικά, θα χρειασθείτε κάποια βοήθεια για μερικές εβδομάδες και για ορισμένες δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα, τα ψώνια, το μπάνιο και το πλύσιμο των ρούχων. Εάν μένετε μόνος σας θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να βρεθεί κάποιος που θα σας βοηθά στο σπίτι για το παραπάνω διάστημα ή να μείνετε σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης ή κλινική, έως ότου γίνεται περισσότερο ανεξάρτητοι.


Διαμόρφωση της οικίας

Πραγματοποιώντας μικρές και απλές αλλαγές στο σπίτι σας πριν από το χειρουργείο θα βοηθήσει να γίνει ευκολότερη η περίοδος της αποκατάστασης. Τοποθετήστε αντικείμενα συχνής χρήσης σε θέση που να τα φθάνετε εύκολα πριν από το χειρουργείο, για να μην χρειάζεται να τεντώνεστε ή να σκύβετε μετά από το χειρουργείο. Τοποθετήστε λαβές ή μπάρες στο μπάνιο ή στη ντουζιέρα καθώς επίσης και στις σκάλες. Προμηθευτείτε σταθερή καρέκλα με μπράτσα και σταθερό μαξιλάρι που επιτρέπει στα γόνατά σας να παραμένουν χαμηλότερα από τα ισχία σας καθώς και ανυψωτικό τουαλέτας. Φροντίστε να υπάρχει σφουγγάρι για το μπάνιο με μακριά λαβή και μακρύ καλώδιο για το ντους. Χρήσιμα θα σας φανούν ένα κοντάρι ντυσίματος, ένα βοήθημα για τις κάλτσες και ένα μακρύ καλάμι για τα παπούτσια ώστε να αποφεύγετε το υπερβολικό σκύψιμο. Προμηθευτείτε μια μακριά συλληπτική λαβή για να πιάνετε αντικείμενα χωρίς να σκύβετε υπερβολικά. Αφαιρέστε όλα τα μη σταθερά χαλιά και στερεώστε όλα τα ηλεκτρικά καλώδια για να αποφύγετε πιθανές πτώσεις.

Προετοιμασία για χειρουργείο ημέρας

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργείο ημέρας θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

• Είναι απαραίτητη η συνδρομή κάποιου συγγενή ή φίλου για να σας μεταφέρει σπίτι, αφού δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την επέμβαση.

• Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών και στερεών μέσα στο αυτοκίνητο, κατά την επιστροφή σας σπίτι. Ο συνδυασμός της αναισθησίας, του φαγητού και της κίνησης με το αυτοκίνητο μπορεί συχνά να προκαλέσει ναυτία ή έμετο. Μετά την επάνοδο στο σπίτι, περιμένετε μέχρι να πεινάσετε πριν φάτε οτιδήποτε. Ξεκινήστε με κάτι ελαφρύ και αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά το πρώτο 24ώρο.

• Εάν υποβληθήκατε σε επέμβαση σε κάποιο σκέλος (π.χ γόνατο, αγκώνα), κρατήστε το σκέλος ανυψωμένο και τοποθετήστε πάγο σύμφωνα με τις οδηγίες. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το οίδημα και ο πόνος.

• Θα πρέπει να λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή με τον τρόπο που σας συνταγογραφήθηκε.


Slider για μαρτυρίες

Slider για μαρτυρίες