Τηλέφωνο για Ραντεβού
 phone icon (+30) 210 6564588
mobile icon (+30) 698 4557744

Η άρθρωση του ισχίου αποτελεί μια σφαιροειδή διάρθρωση (ball-and-socket) όπου η μπάλλα είναι η κεφαλή του μηριαίου και η θήκη είναι η κοτύλη. Η άρθρωση του ισχίου αποτελεί την σύνδεση της λεκάνης με το μηριαίο, συνδέοντας ουσιαστικά τον αξονικό σκελετό με το κάτω άκρο.

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αποτελεί μια παθολογική κατάσταση όπου τα οστά της άρθρωσης του ισχίου δεν έχουν φυσιολογικό σχήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους και να προκαλείται αυξημένη πίεση και τριβή μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης. Κλινικά παρατηρείται πόνος και προοδευτική δυσλειτουργία της άρθρωσης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία οδηγεί στην ανάπτυξη δευτεροπαθούς οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας δακτύλιος ισχυρού ινοχόνδρινου ιστού που περιβάλλει την κοτύλη στην άρθρωση του ισχίου. Έχει πολλαπλές λειτουργίες, ενεργώντας ως απορροφητήρας κραδασμών, συμμετέχοντας στην λίπανση της άρθρωσης και διαμοιράζοντας την πίεση ισομερώς. Κρατά την μηριαία κεφαλή στη θέση της, εμποδίζοντας την πλάγια και κάθετη κίνησή της μέσα στην άρθρωση. Επίσης βαθαίνει την κοιλότητα της κοτύλης, προσφέροντας σταθερότητα στη μηριαία κεφαλή.

Η τροχαντηρίτιδα ή αλλιώς θυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα αποτελεί μια συχνή πάθηση, που προκαλείται από την φλεγμονή του θυλάκου που βρίσκεται πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα. Ο μείζονας τροχαντήρας είναι μια οστική προεξοχή στην έξω πλευρά του ισχίου. Ο θύλακος αποτελεί ένα μικρό σάκο γεμάτο με υγρό που λειτουργεί σαν μαξιλάρι και επιτρέπει την ομαλή κίνηση, μειώνοντας την τριβή μεταξύ των μυών και του οστού. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου.

Κάταγμα ισχίου καλείται κάθε κάταγμα που αφορά το άνω τεταρτημόριο του μηριαίου οστού. Η βαρύτητα του κατάγματος εξαρτάται από τις δυνάμεις που ασκούνται στα οστά. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα εφαροσθεί για την θεραπεία του κατάγματος του ισχίου εξαρτάται από τα προσβαλλόμενα οστά και μαλακά μόρια και από το επίπεδο του κατάγματος.

Η αρθροσκόπηση του ισχίου είναι μια χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται για αρκετά χρόνια, σε μικρότερη όμως συχνότητα από ότι η αρθροσκόπηση του γόνατος και του ώμου. Μπορεί να εφαρμοσθεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας προβλημάτων της άρθρωσης του ισχίου. Πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική που πραγματοποιείται δια πολύ μικρών τομών. Κατά αυτή, ένα αρθροσκόπιο εισέρχεται μέσα στην άρθρωση. Η κάμερα του αρθροσκοπίου προβάλει της εικόνες από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται εκ των έσω η άρθρωση του ισχίου και μπορεί να αντιμετωπισθεί μια σειρά παθήσεων.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Θα παρουσιασθούν ο τρόπος που λειτουργεί η φυσιολογική άρθρωση του ισχίου, οι αιτίες του πόνου στο ισχίο, τι να περιμένει κανείς από την αρθροπλαστική του ισχίου, και τι ασκήσεις και δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την κινητικότητα και δύναμη, ώστε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Slider για μαρτυρίες

Slider για μαρτυρίες